zondag 9 oktober 2011

Vive la patrie

Fransen, ik hou van ze. Je herkent ze onmiddellijk aan hun onbegrijpelijke fascinatie voor rotondes en grenzeloze vaderlandsliefde. Ik vind dat mooi, dat rotsvaste vertrouwen in de superioriteit van de eigen natie.
En geef die Fransen eens ongelijk. Jean-Marie Le Pen, de schandalen rond het nationale voetbalelftal op het laatste WK, Algerije, Dominique Strauss Kahn: de Fransen hebben nogal wat om trots op te zijn. Hoewel de Tour de France al ruim een kwart eeuw niet meer is gewonnen door een Fransoos, zou je als op je op de Franse tv- en radioverslaggeving moet afgaan, niet de indruk krijgen dat er ook andere nationaliteiten deelnemen. Superlatieven schieten tekort om landgenoten op te hemelen die toch vrij anoniem halverwege het klassement zijn geëindigd. Wij Nederlanders daarentegen zien onze nationale talenten steevast in de eerste week ongelukkig over een hekje duikelen en kunnen alleen nog maar hopen dat onze jongens, ondanks hun gebroken oogkassen, geperforeerde longen en lichte hersenbloeding, de Tour nog uitrijden. Het ware patriottisme zit ons, door schade en schande wijs geworden, dan ook niet in het bloed.
De PVV wil hier verandering in brengen. Eerste aanzet is de verplichting voor radio 2 om meer Nederlandstalige muziek ten gehore te brengen. Ik snap de gedachte hierachter wel. Uit de woorden van indiener van het voorstel Martin Bosma begrijp ik namelijk dat hij niet zit te wachten op ingewikkelde chansons van depressieve vaderlandse dichters, laat staan op van die moeilijk verstaanbare moccro-rap. Nee, Hollands glorie op z’n best zoals alleen Fransje B, Jantje S, André H en die andere Toppers uit dit Trosgenre het kunnen, ook al zingen de laatsten volgens mij meestal in het Engels. Simpel proza over alledaagse thematiek, veel herhalingen, in Algemeen Beschaafd Volendams accent: een gratis taalcursus op de Nederlandse radio voor allochtonen. Na Lingo, dat vanwege de woordenschat één van de best bekeken tvprogramma’s onder buitenlanders schijnt te zijn, vindt de PVV het tijd om ook op de radio eens iets extra’s te doen voor de slecht ingeburgerde nieuwe Nederlanders en hen kennis te laten maken met de hoogtepunten uit onze spruitjescultuur. Een mooi gebaar.
Ook ik heb veel opgestoken van de radio, toen ik als slecht ingeburgerde nieuwe Française tussen alle Erasmusstudenten een jaartje in Frankrijk rondliep. Daar is er al heel lang een quotum van 40% franstalige muziek, en dit heeft mij enorm geholpen deze taal machtig te worden, al werd mijn liefde voor het Franse chanson er niet groter van. Want ook daar helaas geen Piaf, Brel of Aznavour maar moderne volkse meuk. Synthesizers en nepviolen, dat werk. En daar zit de grote denkfout van de PVV. Want ook al is het ontzettend vervelende meuk, het is wel iedere keer ándere meuk. Er zijn nu eenmaal ontzettend veel meer Fransen dan Nederlanders, en derhalve ook veel meer slechte zichzelf overschattende Franse zangers en zangeresjes, die allemaal wel een liedje mogen inhijgen, die allemaal wel een keertje op de radio mogen. Wij Nederlanders zijn gewoon met te weinig. Er zijn er niet genoeg van ons om variaties van BZN en Wolter Kroes voort te brengen. Dus zijn wij gedoemd om tot in lengte van dagen naar altijd weer dezélfde vaderlandse meuk te luisteren. Bedankt PVV. Een tsunami aan Nederlandstalige Trosmeuk. Ik emigreer wel naar Parijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten