zondag 20 november 2011

Dickie Lobbie

* Wasdag is niet meer. Daarom deze week geen gewone Belle, maar een verhaaltje ter gelegenheid van het afscheid van een collega.*


Er was eens een grote Groningse kater. De kater heette Dikkie Dik. Hij woonde op een grote boerderij in het Ommeland. De andere dieren op de boerderij vonden hem soms een beetje lui. ‘Ach’ zei Dikkie Dik dan, "Ze noemen mij soms lui, ikzelf noem dat juist efficiënt."
Dikkie Dik reisde vaak naar Brussel. In Groningen is er veel gras en koeien, in Brussel veel grijs en auto’s.  In Brussel deed hij lobby. Lobby is een moeilijk woord voor dat andere mensen snappen dat jij gelijk hebt. Dat kon Dikkie Dik heel goed.  In Brussel gebruiken de mensen vaak moeilijke woorden zoals territoriale cohesie, artikel68-maatregelen en codecisieprocedure. Niemand weet precies wat dat betekent. Dikkie Dik vond dat wel fijn. Dan kon hij zelf bedenken wat het betekende. Dat heet ook lobby.
Dikkie Dik vergaderde ook veel. Dan zwaaide hij met een roze vliegenmepper in het rond en schreven de andere vergadertijgertjes een stuk. Dat stuk heette een trendnotitie. Daar stond alles in wat belangrijk was. Dat vonden de andere dieren op de boerderij best handig.
Dikkie Dik vond niet alles handig. Bijvoorbeeld computers. Dat snapte Dikkie Dik niet zo goed. Dan vroeg hij één van de piepkuikentjes om te helpen. Zelf ging Dikkie Dik dan even naar het balkon om een sigaretje te roken. Als hij dan terugkwam deed de computer het weer. Best slim van Dikkie Dik.
Dikkie Dik wist het meeste van landbouw. Dat betekent dat boeren heel veel geld krijgen van Henk en Ingrid om heel veel aardappels te maken. Henk en Ingrid vinden dat stom. De boeren niet. Die vinden dat fijn. Dikkie Dik vindt dat boeren aan innovatie moeten doen. Dat betekent iets met ‘apps’. Bijvoorbeeld een aard’app’el. Dan is het goed, zegt Dikkie Dik.
Nu gaat Dikkie Dik weer naar huis. Daar gaat hij op de vensterbank zitten. Tussen de geraniums.  Lekker in de zon. Toch, Dikkie Dik? Zullen we allemaal zwaaien naar Dikkie Dick? Da-aag Dikkie Dick! Da-aag! Tot de volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten